Można powiedzieć, że jest to domowy, drobiowy salceson. To Ty wybierasz, jakie mięso się w nim znajdzie, znasz jego źródło i jakość.
W tym czasie zajmij się żelatyną – zrób z nią dokładnie to, co mówią instrukcje na opakowaniu. Przypraż orzechy.
W trakcie duszenia kurczaka powstanie bulion drobiowy. Odcedź go do osobnej miski. Ugotowane mięso oddziel od kości i części, których nie chcesz w swoim domowym salcesonie.
Pozostaw do ostygnięcia. Odcedzony bulion wymieszaj z żelatyną, do gotowej mieszanki wrzuć orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość (bulion z mięsem, żelatyną, orzechami, przyprawami i czosnkiem) przelej do wyczyszczonej, plastikowej butelki, z uprzednio odciętą szyjką, a następnie włóż do lodówki, w której danie powinno poczekać kilka godzin do całkowitego stężenia.
Comments are closed.