Sycąca przekąska z mięsem mielonym, króluje na moim stole. Lepiej zrób podwójną porcję.
To danie wygląda po prostu niesamowicie, a aromat jest taki, że nie można mu się oprzeć. Te sycące ciasto z mięsem to uczta godna królewskiego stołu. Zgodnie z tym przepisem zawsze wychodzą idealne. Wiadomo, że najsmaczniejsze wypieki to te stworzone z miłością w swojej kuchni! więc do dzieła
Składniki
- Kefir – 300 ml
- Mąka pszenna – 500 g
- Olej słonecznikowy – 30 ml
- Cukier – 20-30 gJajko – 1 sztuka
- Drożdże instant – 13 g
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Cebula – 100 g -120 g
- Mielona Wieprzowina – 300 g – 350 g
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Wlej kefir do rondla i podgrzej go do 35–40 stopni. Dodaj cukier, drożdże i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj składniki, aż sól, cukier i drożdże całkowicie rozpuszczą się w kefirze.
W małych porcjach, ciągle mieszając, dodaj przesianą mąkę do kefiru. Wlej 30 ml oleju słonecznikowego, wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę i posmaruj jej wierzch olejem roślinnym. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby rosło.
Aby przygotować nadzienie, obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj ją z mielonym mięsem, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj mielone mięso i trochę ubij, aby miało możliwość nasycenia się tlenem. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 10-15 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieć i odstaw na kolejne 40 minut. Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem słonecznikowym, połóż na niej ciasto i podziel na części o wadze około 55-60 g.
Rozwałkuj każdą część ciasta, umieść po środku 1 łyżkę nadzienia i równomiernie rozprowadź je na cieście, tak aby brzegi pozostały wolne. Złącz krawędzie. Jeśli chcesz zostawić mały otwór w cieście, nie łącz w pełni krawędzi.
Smaż przekąskę na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym po obu stronach. Połóż gotowe bułeczki na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby zapobiec przywieraniu ciasta do dłoni, zalecam posmarowanie ich olejem roślinnym. Smacznego!
Comments are closed.