Potrzebujesz tylko kilka składników, a przyrządzenie trwa dosłownie kilka minut. Polecam wam koniecznie, zwłaszcza na towarzyskie spotkania.
Przygotuj własnoręcznie ciasto francuskie lub użyj kupnego. Rozłóż je na płaskiej powierzchni i podziel na równe kwadraty – 3×3 lub 4×4 cm. Wierzch przesmaruj mlekiem. Pomidory sparz gorącą wodą, pokrój w średniej grubości plastry i ułóż po jednym na każdą część ciasta. Wstaw na kwadrans do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie posiekaj bazylię, włóż do miseczki razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy pomidory zapieką się z ciastem, wyjmij przekąski i przesmaruj farszem z bazylii. Na koniec oprósz solą. To wszystko!
Comments are closed.