Na uroczyste przyjęcia gospodynie zawsze staraj się wymyślić coś oryginalnego. Nie chodzi tylko o smak, ale także o wygląd. Dziś ja podzielę się z Wami ciekawymi pomysłami, na przekąski na chipsach . Są coraz częściej spotykane w bufetach, a także w zwykłych domowych spotkaniach towarzyskich
Najlepiej nadadzą się chipsy szerokie i płaskie. Składniki, które będą na nich serwowane powinny być starannie pokrojone, im mniejsze, tym lepiej. Naturalny jogurt, domowy majonez lub kwaśna śmietana nadają się idealnie do scalenia składników. Nadzienie na chipsach należy układać bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie, chipsy mogą być zbyt mokre i miękkie.
Przekąski na chipsach: opcje dodatków
Liczbę składników oblicza się na około 50-70 g chipsów ziemniaczanych.
” Wyspa skarbów”
Zetrzyj 100 g paluszków krabowych i 50 g twardego sera. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Dopraw domowej roboty majonezem, wymieszaj. Umieść farsz na chipsach za pomocą łyżeczki. Udekoruj czerwonym kawiorem.
„Pomidorowy raj”
Pokrój 100 g pomidorów w małą kostkę, odcedź sok. Zetrzyj 50 g sera na drobnej tarce, przepuść ząbek czosnku przez prasę, posiekaj ulubione zioła np. bazylię. Wymieszaj przygotowane produkty, dodaj majonez do smaku, wymieszaj.
Umieść powstałą masę na chipsach, udekoruj oliwkami.
„Czerwona ryba”
80 g wędzonej ryby drobno posiekaj. Dodaj 70 g serka śmietankowego. Dopraw czerwoną papryką do smaku i wymieszaj. Rozłóż po łyżce nadzienia na chipsach. Na wierzch udekoruj natką pietruszki.
„Viva Italy”
80 g pomidorów i 80 g wędzonego łososia pokrój w małe kawałki. Dodaj pokruszone kapary do smaku i 2 łyżki tartego parmezanu. Dopraw świeżą bazylią. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Połóż przekąskę na chipsach.
„Goście na progu”
1–2 surowe marchewki zetrzyj na grubej tarce, 100 g twardego sera – na średniej tarce, wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez do smaku. Wymieszaj i włóż farsz na chipsy. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Surowe marchewki możesz zastąpić marchewkami po koreańsku.
Zapraszam do eksperymentowania i tworzenia własnych przepisów na przekąski, opowiedz o nich w komentarzach. I nie zapomnij udostępnić przepis swoim znajomym w mediach społecznościowych!
Comments are closed.