Chcielibyśmy przedstawić państwu przepis na wyśmienite kotlety. Ich delikatność, soczystość oraz cudowny smak przypadną do gustu każdemu smakoszowi!
Danie jest proste i szybkie do przygotowania, więc poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Idealnie skomponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz surówkami ze świeżych warzyw.
Składniki
- 1 kg mięsa (najlepiej wieprzowe),
- 3 ząbki czosnku,
- 6 kurzych jaj,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Musisz je umyć, delikatnie osuszyć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić na mniejsze porcje. Kolejnym krokiem jest rozbicie mięsa, na cienkie plastry, przy użyciu tłuczka. Aby ułatwić sobie rozbijanie zabezpiecz kawałki mięsa folią spożywczą.
Obierz ząbki czosnku, a następnie przeciśnij przez prasę. Wymieszaj z musztardą. Ilość składników możesz modyfikować wedle własnych preferencji smakowych.
W kolejnym kroku przypraw mięso przy użyciu soli i pieprzu, a następnie natrzyj wcześniej przygotowaną mieszanką musztardy oraz czosnku. To własnie użycie tego sosu stawi, e kotlety zyskają wyśmienity smak.
Następnie możesz odstawić zamarynowane mięso do lodówki. Jeśli nie masz wystarczającej ilości czasu, możesz pominąć ten krok.
Ubij jajka z odrobiną soli. Po kolei, każdy z wcześniej przygotowanych kawałków mięsa, obtocz w mące pszennej, a następnie zanurz kawałek w jajach. Czynność powtórz dwukrotnie.
Przygotowane kotlety wystarczy już tylko usmażyć. Rób to na średnim ogniu oraz rozgrzanym oleju roślinnym. Idealnie usmażone kotlety mięsne powinny z dwóch stron mieć kolor złoty.
Comments are closed.