Ciasto ptasie mleczko – smak, któremu trudno się oprzeć

Ptasie mleczko to jeden z tych deserów, które lubi każdy. Ale czy ciasto ptasie mleczko też jest warte uwagi? Zdecydowanie tak!

GŁÓWNE SKŁADNIKI

CIASTO

  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PTASIE MLECZKO

  • 700 ml śmietany 30%
  • bita śmietana w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki

Bez trudu można znaleźć przepis na ciasto ptasie mleczko jak i na samo ptasie mleczko przyrządzane w domu. Ciasto ptasie mleczko ma przepis dość prosty. Wystarczy upiec spód ciasta i zrobić masę jak na ptasie mleczko. Jeśli niekoniecznie lubimy piec, można po prostu kupić gotowy spód biszkoptowy i w domu zrobić tylko masę.

Wtedy otrzymamy bardzo szybkie ciasto bez pieczenia. Ale nie da się ukryć, że upieczony w domu spód może być smaczniejszy niż kupny wypiek. Jak zrobić ciasto ptasie mleczko?

W tym przepisie najpierw pieczemy ciasto, które posłuży nam za spód i jedno z pięter ciasta oraz robimy masę na ptasie mleczko plus polewę z czekolady. Jednak jeśli zdecydujemy się na kupny spód do ciasta, po prostu zaczynamy wykonywanie przepisu od momentu pianki. Potrzebna będzie blacha o wymiarach 27 x 17 cm lub podobnych proporcjach, niezależnie czy pieczemy ciasto samemu, czy korzystamy z gotowego spodu.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczemy ciasto: roztapiamy margarynę w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na konsystencję puchu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Na koniec dodajemy margarynę i mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty
  2. Rozpuszczamy kawę w trzech łyżkach gorącej wody. W osobnym naczyniu mieszamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej, ale przegotowanej wcześniej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z proszkiem z bitej śmietany i cukrem pudrem. Do sztywnej masy dodajemy żelatynę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dolewamy kawę i mieszamy, aby składniki się równo połączyły. Drugą zostawiamy taką, jaka jest
  3. Do formy do pieczenia wkładamy spodni blat i smarujemy go dżemem. Wykładamy na dżem jasną masę z ubitej śmietany. Na śmietanę wykładamy masę z dodaną kawą. Przykrywamy drugim blatem ciasta
  4. Podgrzewamy śmietankę na polewę. Dodajemy do ciepłej śmietany czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Rozpuszczoną masą polewamy wierzch ciasta. Gotowe ciasto ptasie mleczko odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało, a najlepiej na całą noc

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!