Jeśli jesteś fanem legendarnego Ptasiego mleczka, koniecznie spróbuj tego przepisu! Skorzystaj z okazji i przygotuj deser, którego smak przypomni Ci o słodkim dzieciństwie.
Z przepisem na ten pyszny czekoladowy biszkopt, poradzi sobie każdy. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcja gotowania krok po kroku .
Smak deseru jest niebiański a jego lekkość i delikatność zachwyci każdego bez wyjątku, gwarantuje!
1. Zrób ciasto. W głębokiej misce ubij 6 żółtek z cukrem. Osobno ubij 6 białek ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej masy. Dodaj białka do żółtek. Dodaj przesianą mąką (100 g) i kakao, wymieszaj.
2. Przykryj prostokątną formę do pieczenia 30 x 40 cm papierem pergaminowym. Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 minut.
3. W między czasie w małym rondelku lekko wymieszaj 2 jajka z 30 g mąki. Wlej schłodzone mleko (500 ml) i ustaw kuchenkę na średnią temperaturę. Mieszaj na ogniu, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i pozostawić do ostygnięcia.
4. 220 g miękkiego masła wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kontynuując mieszanie, dodawaj porcje schłodzonej masy mleczno-jajecznej. Uzyskany krem wyłóż na schłodzony placek czekoladowy, wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki bądź szpatułki,
5. Teraz rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej pozostałe mleko, dodaj pozostałe masło. Wylej gotowa polewę na mleczną warstwę.
Comments are closed.