Smakosze coraz częściej wolą przygotowywać takie ciasto samodzielnie w zaciszu domowym, niż przynosić gotowy produkt ze sklepu. Jednak nie jest to takie proste. Dlatego przepis na ciasto ptasie mleczko bez pieczenia został doceniony w niejednym domu. Dzięki niemu stworzymy prawdziwy rarytas w sposób łatwy, szybki i przyjemny.
Po pierwsze, należy przyszykować syrop cukrowy, gotując na małym ogniu 4 łyżki cukru wymieszane z 4 łyżkami wody. Po drugie, rozpuszczamy żelatynę (12 g) w szklance wody, odstawiamy ją na godzinę, po czym podgrzewamy.
Następnie ubijamy białka z 4 jaj na sztywną pianę dodając w trakcie kwasek cytrynowy (1 łyżeczka), syrop cukrowy oraz żelatynę. Zostało już tylko rozpuścić gorzką czekoladę (100 g) i masło (50 g) w kąpieli wodnej, a powstałą masę wlać do formy oraz włożyć do lodówki na 15 minut.
Na koniec masę z białek rozprowadzamy po czekoladzie i ciasto prawie gotowe. Należy jeszcze umieścić całość w lodówce w celu zestalenia. W tym miejscu apelujemy do wszystkich łakomczuchów o cierpliwość.
Comments are closed.