Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe bez mąki zaskoczy Cię smakiem! To tylko kilka prostych składników, a efekt jest niesamowity!

Ciasta delikatne i puszyste to najlepsze desery! To pyszne i proste ciasto czekoladowe z musem kawowym to deser, który wspaniale sprawdzi się na weekend i do porannej kawy. Jeśli nie lubicie smaku kawowego, pomińcie kawę, a mus będzie śmietankowy. Nic prostszego!

Składniki: 

  • 110 g masła
  • 150 g czekolady
  • 3 żółtka + 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Mus:

  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 3 g (1/2 łyżeczki) aromatu waniliowego
  • 4 g kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 5 g żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 260 g ubitej śmietany (schłodzonej)

<b>Składniki:</b> <br><b>Ciasto:</b> <br>110 g masła <br>150 g czekolady <br

Przygotowanie: 

1. Natłuścić foremkę o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
<b>Przygotowanie:</b> <br><b>1.</b>Natłuścić foremkę o średnicy 20 cm, wyłożyć

2. Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej na gładką masę i lekko ostudzić. Dodać po jednym żółtku i dobrze wymieszać. Dodać kakao oraz sól.

<b>2.</b>Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej na gładką masę i lekko

3. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodać cukier.

<b>3.</b>Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodać cukier.

4. Wmieszać ręcznie białka do masy czekoladowej.

<b>4.</b>Wmieszać ręcznie białka do masy czekoladowej.

5. Przelać masę do formy i piec 25 minut. Ostudzić całkowicie.

<b>5.</b>Przelać masę do formy i piec 25 minut. Ostudzić całkowicie.

6. Aby przygotować mus, utrzeć w rondelku żółtka z cukrem aż staną się puszyste a masa będzie jasna. Wmieszać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać ciepłe mleko, aż masa będzie jednolita.

<b>6.</b>Aby przygotować mus, utrzeć w rondelku żółtka z cukrem aż staną się pus

7. Położyć rondelek na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać aromat waniliowy oraz kawę. Ostudzić.

<b>7.</b>Położyć rondelek na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagot

8. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i odstawić na 5-10 minut. Podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści i wlać stopniowo do masy kawowej, wymieszać.

<b>8.</b>Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i odstawić na 5-10 minut. Podgrzać
SOURCE: YOUTUBE

9. Dodać stopniowo masę kawową do schłodzonej ubitej śmietany.

<b>9.</b>Dodać stopniowo masę kawową do schłodzonej ubitej śmietany.

10. Przełożyć mu do formy z upieczonym ciastem. Przykryć i schłodzić przez 4 godziny lub przez noc.

<b>10.</b>Przełożyć mu do formy z upieczonym ciastem. Przykryć i schłodzić przez

Przed podaniem posypać kakao. Smacznego!

Cały filmik można obejrzeć w krótkim filmiku poniżej:

Tekst pochodzi z: smaczne.to
Zdjęcia pobrane z: YOUTUBE

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!