Składniki:
Mus:
1. Natłuścić foremkę o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej na gładką masę i lekko ostudzić. Dodać po jednym żółtku i dobrze wymieszać. Dodać kakao oraz sól.
3. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodać cukier.
4. Wmieszać ręcznie białka do masy czekoladowej.
5. Przelać masę do formy i piec 25 minut. Ostudzić całkowicie.
6. Aby przygotować mus, utrzeć w rondelku żółtka z cukrem aż staną się puszyste a masa będzie jasna. Wmieszać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać ciepłe mleko, aż masa będzie jednolita.
7. Położyć rondelek na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać aromat waniliowy oraz kawę. Ostudzić.
8. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i odstawić na 5-10 minut. Podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści i wlać stopniowo do masy kawowej, wymieszać.
SOURCE: YOUTUBE
9. Dodać stopniowo masę kawową do schłodzonej ubitej śmietany.
10. Przełożyć mu do formy z upieczonym ciastem. Przykryć i schłodzić przez 4 godziny lub przez noc.
Tekst pochodzi z: smaczne.to
Zdjęcia pobrane z: YOUTUBE
Comments are closed.