Chleb namocz w połowie porcji mleka, odczekaj kilka minut, a następnie odsącz i przełóż do miski z mięsem. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę, przypraw według uznania i wymieszaj dokładnie. W kolejnym etapie przygotuj farsz do kotletów.
Ugotowane jajka, ser oraz masło zetrzyj na drobnych oczkach tarki i całość zmieszaj z poszatkowanymi ziołami (pietruszką lub koperkiem). Weź w dłoń kawałek masy mięsnej, zrób niewielką dziurkę, do której nałożysz farsz. Zawiń formując okrągły kotlecik.
Tak przygotowane kotlety należy zamoczyć w cieście. By je przygotować, mieszasz 2 surowe jajka, 100 ml mleka, dodajesz sól i pieprz do smaku oraz odrobinę sody.
Po zanurzeniu kotlecika w masie smażysz mięso na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Gotowe! Danie idealnie komponuje się ze świeżą sałatką oraz tłuczonymi ziemniakami.
Comments are closed.