W sezonie gości na naszych stołach w różnych postaciach. Jednak możemy cieszyć się jej smakiem również poza sezonem w postaci przetworów w słoikach. Pomysłów na przetwory z cukinii jest wiele, ale gwarantuję, że poniższy przepis zostanie Twoim ulubionym.
Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do wybranego naczynia razem z solą, pieprzem oraz cukrem. Zalać olejem słonecznikowym.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz pokroić papryczkę chili na plasterki. Dodać do naczynia z cukinią, a w następnej kolejności wlać ocet i dokładnie wymieszać. Cukinię z dodatkami odstawić – najlepiej na 3 godziny.
Po tym czasie przelać całą zawartość z naczynia do słoików. Zakręcić słoiki i je zapasteryzować. W tym celu przygotować garnek i napełnić go wodą.
Wyciągnąć słoiki z wody i odstawić je zakrętką do dołu na płaskiej powierzchni sprawdzając wcześniej czy słoiki są dobrze dokręcone. Ten sposób uchroni przetwory przed niepożądanym psuciem się. Poczekać, aż słoiki ostygną.
Comments are closed.