Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Możesz też zetrzeć go na tarce. Cebulę drobniutko zsiekaj i dorzuć do reszty. Wymieszaj całość rękoma mając na uwadze kontakt z dodaną wcześniej ostrą papryką. Po połączeniu składników dokładnie umyj ręce, aby nie zatrzeć oczu. Odstaw marchewkę na kolejne 15 minut.
Pęczek świeżej kolendry drobno posiekaj i dodaj do surówki. Teraz należy odczekać, aby całość dobrze się „przegryzła”. W tym celu zakryj sałatkę folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie włóż surówkę do lodówki na kolejne kilka godzin.
Wytrzymując zalecany czas sprawimy, że wszystkie składniki doskonale się połączą i całość będzie smakować intensywniej. Tak przygotowana surówka stanowi idealny dodatek do drugiego dania obiadowego, kolacji, a także może śmiało posłużyć jako samodzielna, zdrowa przekąska. Smacznego!
Comments are closed.