Jeżeli lubisz słodko-kwaśne desery to mamy dzisiaj dla was idealną propozycję. Ciasteczka cytrynowe posiadają cudowny aromat i ciekawy smak.
Będzie to dobry deser świąteczny zarówno dla dorosłych jak i dzieci lub np. jako dodatek do herbaty. Ciastka są chrupiące i świeże przez kolejne trzy dni od przygotowania. Jakie składniki będą wam potrzebne?
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy owocu. Następnie ubij jajka razem z sokiem oraz cukrem. Dodaj do tego śmietanę, miękkie masło i wymieszaj wszystko dokładnie.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj. Połącz mąkę z płynną masą i wrzuć jeszcze skórkę z cytryny.
Ciasto zagniataj do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne. Podziel je następnie na 3 lub 4 części i rozwałkuj każdą z nich na grubość około pół centymetra. Ciasto pokrój na małe kwadraty.
Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a potem na talerz. Ciastka posyp cukrem pudrem. Przepyszny deser jest gotowy! Smacznego!
Comments are closed.