Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia – najprostszy i sprawdzony przepis!

Ciasto, które smakuje jak 3BIT – bez pieczenia, szybko i prosto

Lubisz baaardzo słodkie desery? Chętnie wybierasz batonik 3BIT w sklepie? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Przygotuj się na słodkie doznania – w tym cieście zmieści się cała puszka masy krówkowej. Noc spędzona w lodówce nada mu delikatny, aksamitny smak, więc pamiętaj, by przygotować je poprzedniego dnia.

Składniki

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) w temperaturze pokojowej
  • 8 opakowań herbatników po 10 szt. (potrzeba ok. 510 g herbatników, czyli 3 warstwy po ok. 25 ciastek)
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady deserowej

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół kostki margaryny (ok. 125 g)

Przygotowanie:

1. Kwadratową blachę lu szklaną formę o wymiarach 24×24 cm lub podobnych wyłóż herbatnikami.

2. Na warstwie herbatników rozsmaruj delikatnie masę kajmakową.

3. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.

4. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i pokrojoną w kostkę margaryną. W pozostałej części mleka rozmieszaj zawartość torebki z budyniem, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Całość wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Budyń gotuj ok. 1 min, aż zgęstnieje.

5. Jeszcze gorący budyń wylej na warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą.

6. Całość odstawiamy do wystygnięcia.

7. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, dodając śmietan-fix, wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą.

8. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!