Oddziel białka od żółtek. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnej tarce, a następnie wyciśnij sok z cytryny. W dużej misce ubij białka z 30 g cukru na sztywną pianę. Odstaw na bok. W innej misce ubij żółtka z pozostałym cukrem (100 g), aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko do masy z żółtkami, cały czas mieszając. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj ją z masą, aż składniki się połączą.
Delikatnie wymieszaj ubite białka z przygotowaną masą, aby ciasto było puszyste. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto stanie się złociste i elastyczne. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Ciasto cytrynowe jest gotowe do podania! Możesz je udekorować cukrem pudrem lub plasterkami cytryny.
Comments are closed.