Na długo zapamiętam smak kotletów tureckich. Tradycyjny przepis, smak nie do opisania

Przemierzając kraje Europy a także innych kontynentów zachwycamy się smakami lokalnych kuchni. Głównie zaskakują dania mięsne.

Z podróży do Turcji na długo zapamiętam smak tamtejszych kotletów. Jedną z pamiątek, które stamtąd przywiozłem jest przepis na ich samodzielne wykonanie.

Nocowaliśmy u przemiłej kobiety. Była tak gościnna, że przygotowała dla nas obfity obiad – idealne połączenie mięsa i warzyw. Z przyjemnością podzieliła się ze mną przepisem na to wykwintne danie.

Składniki:

  • mostek wołowy – 400 g
  • jagnięcina – 200 g
  • cebula – 100 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • sól – jedna łyżeczka
  • woda – 100 ml

Wykonanie:

Sodę i sok z cytryny wymieszaj w małej miseczce. Wołowinę i jagnięcinę połącz w większym pojemniku, dodaj sodę z sokiem cytrynowym.

Mieszaj ciągle przez 10 minut, aż mięso stanie się lepkie. Powoli wlewaj wodę, żeby farsz nie przyklejał się do dłoni. Wyrabiaj mięso rękami przez kolejne 10 minut.

Następnie dodaj oliwę z oliwek i zagniataj przez 5 minut. Tak przygotowany farsz zawiń w plastikową folię spożywczą i schowaj do lodówki na jeden dzień.

Kolejnego dnia zetrzyj cebulę na tarce i odsącz sok. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek. Wymieszaj dokładnie zmielone mięso, miąższ z cebuli i czosnku, pieprz i sól.

Wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu przygotuj pojemnik z wodą do zmoczenia rąk. Wyjmij farsz i zacznij tworzyć podłużne kotleciki. Smaż je na patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Możesz przyrządzić pyszne hamburgery z kotlecikami lub podawać na talerzu z dodatkiem świeżych sałat.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!