Pyszny. Mięciutki , pachnący piernik z lekką nutką kawy w smaku. Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super 🙂
Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 – 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C
fot. roznesmakiwkuchni
Składniki:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 125 g masła
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam „przyprawy do pierników „
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
- orzechy włoskie do posypania
Polewa czekoladowa:
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 100 g gorzkiej czekolady
fot. roznesmakiwkuchni
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C.
W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.
Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.
Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.
Wszystko energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .
Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 – 55 minut.
Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.
Polewa czekoladowa:
- Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
- Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
- Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.
Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com/
Comments are closed.