Pyszny piernik – Twoja rodzinka będzie zachwycona tym ciastem

Pyszny. Mięciutki , pachnący piernik z lekką nutką kawy w smaku. Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super 🙂

Wymiary foremki : 29 x 11 cm
Czas pieczenia: 50 – 55 minut
Temp. pieczenia : 175 C


fot. roznesmakiwkuchni

Składniki:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam „przyprawy do pierników „
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)
  • orzechy włoskie do posypania

Polewa czekoladowa:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady


fot. roznesmakiwkuchni

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C.

W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.

Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.

Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.

Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.

Wszystko energicznie mieszamy.

Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .

Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 – 55 minut.

Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.

Polewa czekoladowa:

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.
  2. Mieszamy aż polewa zgęstnieje.
  3. Polewany nią ostudzony piernik i posypujemy orzechami włoskimi.

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com/

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!