Jedna z najstarszych potraw kuchni słowiańskiej, której trzeba się nauczyć gotować i to na różne sposoby sa racuchy!
Przypominają trochę popularne amerykańskie pancakes, ale racuchy są niewątpliwie bardziej sycące i rumiane.Podzielimy się dziś z Wami najsmaczniejszymi przepisami na te wspaniałe danie idealne na kolacje czy śniadanie!
Proste przepisy na racuchy
Racuchy na kefirze
Kefir sprawi, że ciasto będzie puszyste i sprężyste. Ten przepis jest uważany za tradycyjny i najbardziej popularny, więc po prostu nie mogliśmy go zignorować.
Będziesz potrzebowała:
- 500 ml kefiru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 0,25 łyżeczki soli
- olej słonecznikowy do smaku
Jajka ubij ze zwykłym i waniliowym cukrem, solą i wodą. Kefir podgrzej na kuchence ciągle mieszając, aż zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż ostygnie.
Następnie dodaj do niego mieszaninę jajek i wymieszaj. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do płynnej bazy, aby uzyskać ciasto gęste jak śmietana .
Poczekaj, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, to oznacza, że możesz zacząć smażyć.
Racuchy z jogurtem
Początkowo racuchy przygotowywano wyłącznie na jogurcie, na nim są najbardziej delikatne.
Będziesz potrzebowała:
- 500 ml jogurtu
- 220 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
Jajka ubij z cukrem, najlepiej mikserem. Dodaj jogurt, sodę i mieszaj, aż pojawią się bąbelki. Dodaj przesianą mąkę, sól i gotowe! Pozostaje tylko smażyć.
Racuchy z jabłkami
Do tego przepisu możesz użyć kefiru lub jogurtu. Ciekawy pomysł na deser lub po prostu obfite śniadanie z dużą ilością miejsca na wyobraźnię, ponieważ do ciasta możesz również dodać np. startą cukinię.
Będziesz potrzebowała:
- 180 ml kefiru
- 160 g mąki pszennej
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- olej roślinny i cukier puder do smaku
Jajka ubij z kefirem, dodaj sól i cukier, przesianą mąkę. Do gotowego ciasta dodaj jabłko starte na grubej tarce i wymieszaj – konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Kładź ciasto łyżką na patelni z rozgrzanym olejem i smaż po obu stronach, a po chwili przykryj pokrywką na minutę lub dwie, aby dobrze upiec środek z jabłkiem.
Comments are closed.