Połączenie tych składników sprawiło że te kotlety są nr 1 w moim domu. Jeszcze takich nie jadłaś.
Te soczyste kotlety z kurczaka są bardzo pyszne i aromatyczne. Połączenie składników jest tym, co czyni je tak wyjątkowymi.
Danie ma żydowskie korzenie, ale bardzo różni się od oryginału, a przede wszystkim tajemnicą przygotowania.
Jak przygotować kotlety z kurczaka?
Każdy punkt gotowania kotletów ma swoje własne niuanse, dlatego powiemy Ci, jak krok po kroku osiągnąć pożądany efekt.
Farsz bez jajek
Słynny żydowski przepis z mielonym mięsem składa się również z białek. Bez niech uzyskuje się zupełnie inną teksturę, kotlety stają się jeszcze bardziej soczyste.
Dużo chleba
Co dziwne, w tym przypadku przepis z dużą ilością mięsa mielonego jest lepszy niż ten, w którym stosuje się więcej chleba.
Na 1 kg mielonego mięsa ze wszystkich części kurczaka (lepiej zrobić to samodzielnie), dodaję się połowę świeżego pokrojonego bochenka. Miąższ chleba moczony jest w mleku, a następnie lekko wyciśnięty i dodany do farszu.
Smażona Cebula
Kotlety są zwykle z dodatkiem surowej cebuli, przeciśniętej przez maszynkę do mięsa. W tej wersji przepisu na 1 kg kurczaka potrzebujesz 2 dużych cebuli : posiekaj je i usmaż ją na maśle.
Dodaj do mielonego mięsa cebulę, sól i pieprz do smaku.
Masło
Pokrój masło (200 g) w małe kostki, włóż do zamrażarki. Po ich stwardnieniu szybko wymieszają je z masą. Następnie umieść surowy farsz na kotlety w lodówce na 40 minut.
Jak smażyć kotlety
Prawie wszystko jest gotowe, olej na patelni podgrzewa się i nadszedł czas, aby rozpocząć ostatni etap.
Uformuj kotlety z farszu, obtocz w bułce tartej i układaj je na tacach – nie spiesz się i zużyj całe mielone mięso: smaż kotlety od razu, aby zawsze były chrupiące i soczyste.
Umaż je na patelni na dużym ogniu, aż po obu stronach będą złotobrązowe. Następnie ułóż kotlety na blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Dodatkowo plasterki czosnku możesz włożyć między kotlety – dla pysznego aromatu. Smacznego!
To danie najlepiej podawać z lekkimi dodatkami, takimi jak kapusta kiszona lub sałatka ze świeżych warzyw.
Smak tych kotletów jest kremowy i bardzo delikatny. Przyprawy mogą zagłuszyć główne nuty smaku, więc wystarczy dodać tylko czarny pieprz i sól.
Comments are closed.