W moim domu już przyjęła się tradycja, że każdego dnia musi być coś słodkiego do kawki 😉 A co jest lepsze, niż domowe ciastka, które w dodatku można przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek 🙂
Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka 🙂
Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować wzdłuż dżem na około 4 cm szerokości. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy. Rulon odciąć od pozostałego ciasta.
Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180’C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem.
Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek.
Comments are closed.