Jeszcze czegoś tak dobrego nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis. Roladka cukiniowa z kurczakiem.
Rolada cukiniowa z kurczakiem. Najlepsze danie pod słońcem.
Warzywa są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także kolorowe i można serwować je w przeróżnych odsłonach, dlatego dziś przedstawiamy kolejne danie, nie tylko proste w wykonaniu, ale również wspaniałe w smaku.
Zaczynamy nasz cukiniowy sezon – dla wszystkich tych, którzy nie mogli się już doczekać dań z tym wspaniałym warzywem. Rolada z cukinii nadziewana mięsem z kurczaka jest zdecydowanie łatwa w wykonaniu i przepyszna, placki są przy niej daleko w tyle.
Rolada cukiniowa z mielonym mięsem z kurczaka znakomicie sprawdza się także jako elegancka przystawka na imprezie, rodzinnych uroczystościach, a także na świątecznym stole.
To przepis, po który z warto sięgnąć – jest prosty, ale efekt końcowy wyśmienity!
Składniki:
- 2 cukinie
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jaja M
- 300g mielonego kurczaka
- 1 cebula
- 100g twardego sera
- olej słonecznikowy
przyprawy do smaku:
- sól
- pieprz czarny mielony
- ulubione zioła (najlepiej świeże)
Przygotowanie:
Cukinię umyj, jeśli jest młoda o delikatnej skórce – nie obieraj, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Mocno wyciśnij z niej sok. Do głębokiego naczynia wbij jaja, dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita – dodaj cukinię oraz posiekane uprzednio zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
Do masy dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Następnie wyłóż pergaminem blachę do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej gotowe już ciasto z cukinii. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Gdy ciasto jest już w piekarniku zacznij przygotowanie farszu. Cebulę obierz i posiekaj w drobne kawałeczki, podsmaż w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.
Do gotowej cebulki dodaj mielonego kurczaka. Podczas smażenia mięsa pamiętaj o ciągłym mieszaniu.
Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przełóż do głębokiej miski, a następnie posyp startym żółtym serem i dobrze wymieszaj.
Upieczone ciasto przełóż razem z pergaminem na ręcznik, a następnie rozprowadź po nim farsz z kurczaka w taki sposób, by zostawić wolne krawędzie. Całość zwiń w rolkę. Roladę owiń pergaminem i piecz jeszcze przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku, by ser żółty całkowicie się rozpuścił.
Comments are closed.