Każda gospodyni domowa w książce kucharskiej ma listę potraw na świąteczny stół. A szczególne miejsce na tej liście zajmują przekąski. Ale goście są teraz wybredni i za każdym razem coraz trudniej ich zaskoczyć.
Soczysta i miękka rolada marchewkowa wygląda znakomicie i będzie dużą konkurencją dla sałatek. Absolutnie dietetyczny przepis (bez mąki) i morze witamin!
Rolada z marchwi
Apetyczną i niezbyt wysokokaloryczną roladę marchewkową można przygotować z różnymi nadzieniami. Słony jest idealny na przekąskę, słodki na deser.
Ciasto jest bardzo uniwersalne. Po dodaniu odrobiny cukru, rodzynek i cynamonu można jeść je nawet bez nadzienia .
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 750 g marchwi
- 5 jajek
- 1,5 łyżki stołowej masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukru (tylko jeśli robisz ciasto na słodko)
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- sól, przyprawy do smaku
SKŁADNIKI NA SŁONE NADZIENIE
- 200 g miękkiego twarogu
- 1 pęczek koperku lub innych ziół
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
SKŁADNIKI NA SŁODKIE NADZIENIE
- 200 g miękkiego twarogu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- szczypta waniliny
PRZYGOTOWANIE
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Smaż do miękkości na patelni pod pokrywką z masłem przez około 5 minut.
Podczas gdy marchewki stygną, oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z solą, kurkumą i przyprawami. Delikatnie dodaj schłodzone marchewki.
W osobnym pojemniku ubij białka ze szczyptą soli i soku z cytryny na sztywną pianę.
Dodaj białka do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Blacha do pieczenia pokryj pergaminem i nasmaruj masłem.
Wlej ciasto na blachę do pieczenia ( o grubości nie większej niż 0,5 cm ) i natychmiast włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15–20 minut.
Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Słone: wymieszaj ser z ziołami i posiekanym czosnkiem, posól do smaku. Słodkie: zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na 20 minut. Następnie wylej wodę i usuń nadmiar płynu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj ser śmietankowy lub miękki twarożek z cukrem, rodzynkami i wanilią.
Wyjmij gotowe ciasto z formy na folię spożywczą, obracając górę pergaminem. Ostrożnie zdejmij papier.
Połóż masę twarogową na cieście marchewkowym i równomiernie rozprowadź. Za pomocą folii zwiń wszystko w rulon i włóż do lodówki na 20 minut.
Podawaj bułkę, krojąc na porcje. Smacznego!
Pomimo względnej prostoty przygotowania, danie to zachwyca swoim wyglądem, harmonijnym połączeniem smaku soczystej marchwi i delikatnego nadzienia . Przygotuj taką przystawkę na Święta lub uroczystą kolację znajomymi, a zaskoczysz swoich gości !
Comments are closed.