Wlej wodę do miski. Dodać cukier, drożdże, sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Zagniatamy miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć na posypany mąką stół i ugniatać rękoma. Podzielimy go na 15 równych części. Z wyciętych części ciasta zwiń kulę. Do szklanego naczynia do pieczenia wlać roztopione masło i olej. Z kulki ciasta uformuj mały pasztecik, zrób palcem 5 wgłębień na powierzchni i włóż do formy na olej (patrz wideo).
Przykryj formę folią i pozostaw na 20 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto na stół i rozciągamy je rękoma na większy prostokąt. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż Nutellę na brzeg i zwiń w cienką rolkę. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i palcami wyrównujemy brzegi. Posmaruj wierzch żółtkiem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i podawać.
Comments are closed.