Rozgrzewające, pyszne danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni. Garnek Karpacki.
Kochamy dania jednogarnkowe – robi się je szybko, są wyjątkowo sycące, a po skończonym obiedzie w kuchni nie czeka na nas sterta brudnych garnków.
Jednym z takich pomysłów na szybki obiad jest tzw. garnek karpacki. Jego bogactwo smaków z pewnością skusi wielbicieli wyrazistych, swojskich dań,
Składniki:
- ziemniaki: 1 kg
- mięso wieprzowe (łopatka, szynka): 1 kg
- średnia cebula: 1 sztuka
- marchewka: pół kilo
- czerwona fasola: 1 puszka (około 400 gram)
- marynowane pieczarki: 400 gram
- koncentrat pomidorowy: 6 łyżek
- czosnek: 2 ząbki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż w głębokim garnku lub woku na oliwie. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Mięso pokrój w kostkę jak do gulaszu.
Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, dodaj do garnka cebulę, a po chwili pokrojone mięso. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku i podsmażaj około 5 minut.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średniej grubości oczek. Do ziemniaków, cebuli i mięsa dorzuć: starte marchewki, pieczarki, odcedzoną czerwoną fasolę.
Całość wymieszaj dobrze drewnianą łyżką. Smaż kolejne 5 minut, po czym przełóż do większego glinianego garnka.
W tym czasie do przecieru pomidorowego dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
W osobnym garnku podgrzej (ale nie doprowadzaj do wrzenia) około 2 litrów wody z liściem laurowym, zielem angielskim, posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu. Dolej koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj.
Comments are closed.