Ryż ugotować na półtwardo.
Pokroić cebulę na małe kawałki, zetrzeć marchewkę i usmażyć wszystko na patelni.
Wymieszać zawartość patelni z ryżem, dodać mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Teraz nadziać liście kapusty przygotowanym farszem i zawinąć jak tradycyjne gołąbki. Ułożyć je na lekko wysmarowanej masłem blasze do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. Podlać 0,5 szklanki wody.
Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Teraz jest czas na przygotowanie sosu. Drobno posiekać pomidory, zetrzeć ser, posiekać pietruszkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać.
Dodać śmietanę, pieprz, sól i ponownie wymieszać.
Równomiernie polać nim gołąbki i z powrotem włożyć je do piekarnika. Po 15 minutach gołąbki będą gotowe.
Aby uzyskać bogaty smak gołąbków, należy skosztować nie tylko mięsa mielonego, ale także samej kapusty.Grube części z liści kapusty powinny być odcięte – takie gołąbki będą bardziej miękkie
Comments are closed.