Sałatka „Kolba kukurydzy” przyciąga najpierw uwagę wyglądem, a potem zachwyca swoim smakiem!

Dziś proponuje Wam włączenie wyobraźni i przygotowanie bardzo smacznej sałatki z kukurydzą i suszonymi śliwkami, której wygląd zachwyci Twoich gości!

Sałatka „Kolba kukurydzy” przyciąga najpierw uwagę wyglądem, a potem zachwyca swoim smakiem!

SKŁADNIKI

  • 150 g twardego sera
  • 50 g suszonych śliwek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, suszone śliwki pokrój w cienkie paski. Składniki wymieszaj w głębokiej misce.

2. Przeciśnij czosnek przez prasę, posiekaj orzechy i dodaj do pozostałych składników w misce.

3. Dodaj 3 łyżki kukurydzy, dopraw majonezem, posól do smaku i dokładnie wymieszaj.

4. Umieść gotową sałatkę w pojemniku o podłużnym kształcie, na przykład w misce do serwowania ryb.

5. A teraz najciekawsza rzecz – dekoracja sałatki! Ułóż na górze sałatki jednolitą warstwę kukurydzy (lepiej, jeśli ziarna są duże, proces dekoracji pójdzie znacznie szybciej), udekoruj piórami szczypiorku, imitując kolbę kukurydzy, podawaj do stołu. Smacznego!

Jeśli odważysz się to przygotować sałatkę, nie zapomnij podzielić się zdjęciami swojego kulinarnego sukcesu w komentarzach pod artykułem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!