Z czasem sałatka zaczęła się coraz częściej pojawiać na domowych stołach. Szczególnie często przygotowywano ją na Nowy Rok i inne święta.
Ugotuj mięso, usuń z niego tłuszcz i pokrój na małą kostkę wielkości grochu. Ugotuj marchewki, obierz i posiekaj. Następnie drobno posiekaj jajka.
Obierz kiszone ogórki ze skórki, pokrój na małą kostkę. Zrób to samo ze świeżymi ogórkami. Włóż je na durszlak, aby pozbyć się z nich nadmiaru płynów.
Weź jabłka, najlepsza będzie odmiana „Antonówka”, pokrój po uprzednim ich obraniu.
Następnie przygotuj sos. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Usuń pestki. Dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Spróbuj, jeśli jest dalej bardzo kwaśna dodaj więcej cukru. Sól nie jest konieczna, wystarczająco słony jest kiszony ogórek
5.Teraz dodaj kwaśną śmietanę i majonez. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!
Comments are closed.