Jeśli nadal nie wiesz, jaką pyszną i prostą sałatkę zrobić na zimę , zapraszamy Cię do zwrócenia uwagi na przepis na sałatkę Kuban!
Posiekaj kapustę, dodaj pół łyżki soli i wymieszaj warzywo, delikatnie miażdżąc je rękami.
Następnie oczyść paprykę z nasion. Pokrój na średniej wielkości plastry.
Następnie pokrój ogórki w koła o grubości około 5 milimetrów i dodaj je do reszty warzyw
Po posiekaniu pomidorów na duże kostki także dodaj do reszty składników.
Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienie o średniej grubości.
Obierz marchewki i pokrój w cienkie półpierścienie.
Włóż wszystkie warzywa do dużego garnka, dodaj do nich pozostałą sól, olej roślinny, czarny pieprz i liść laurowy. Wlej 25 ml octu.
Delikatnie wymieszaj składniki, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 1 godzinę, aby sałatka się zamarynowała. W tym czasie warzywa kilka razy przemieszaj, aby były równomiernie nasyciły się marynatą.
Następnie umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj warzywa. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sałatkę pod pokrywką przez 8 minut, mieszając co 2 minuty. Pod koniec gotowania wlej pozostały ocet do garnka, ponownie wymieszaj warzywa i wyłącz ogień. Wysterylizuj słoiki i włóż do nich sałatkę.
Comments are closed.