Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem – niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków
Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki. Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli. Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino. Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam! Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Składniki:
- 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);
- 1 kostka rosołowa;
- Odrobina oleju;
- 3 zupki rosół pikantny Amino;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia cebula;
- 4 ogórki konserowe;
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
- 4 czubate łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:
Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.
Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.
Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.
Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.
Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja odstawiłam na całą noc), aby smaki się połączyły, a makaron nasiąkł jogurtem i stał się miękki.
Uwagi do przepisu:
Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach.
Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.
Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.
Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.
Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.
Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 – 3 ząbki czosnku.
Comments are closed.