Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem – niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków

Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki. Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli. Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino. Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam! Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Składniki:

  1. 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);
  2. 1 kostka rosołowa;
  3. Odrobina oleju;
  4. 3 zupki rosół pikantny Amino;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 1 średnia, żółta papryka;
  8. 1 średnia cebula;
  9. 4 ogórki konserowe;
  10. 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
  11. 4 czubate łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.

Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.

Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.

Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.

Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.

Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.

Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.

Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja odstawiłam na całą noc), aby smaki się połączyły, a makaron nasiąkł jogurtem i stał się miękki.

Uwagi do przepisu:

Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach.

Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.

Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.

Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.

Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.

Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 – 3 ząbki czosnku.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!