Zamiennik ciężkich sałatek z majonezem: Lekka sałatka ziemniaczana smakuje nawet największym smakoszom.

Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne sałatki z majonezem, mamy dla Ciebie świetny przepis.

Lekką sałatkę ziemniaczaną szybko i łatwo przygotujesz, a jej smak doda wakacyjnej klasyki. Podaję ją do steków, wędzonych, ale latem także do grillowanych przysmaków. Świetny przepis od Szefa Kuchni.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 50 ml octu
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka grubej musztardy
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • Sól
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w skórkach. Odłóż na bok i pozwól im lekko ostygnąć. Następnie obieramy je i kroimy w krążki. Cebulę pokroić w plasterki. Wkładamy go na patelnię. Dodać cukier, ocet i sól. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zmniejszyć ilość płynu. Następnie wymieszaj mieszaninę z ziemniakami. Dodać ogórek kiszony pokrojony w krążki. Dodajemy także wysokiej jakości olej rzepakowy lub słonecznikowy oraz łyżkę grubej musztardy. Dopraw solą i dodaj drobno posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszaj i odstaw do następnego dnia.

Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!