Lekką sałatkę ziemniaczaną szybko i łatwo przygotujesz, a jej smak doda wakacyjnej klasyki. Podaję ją do steków, wędzonych, ale latem także do grillowanych przysmaków. Świetny przepis od Szefa Kuchni.
Ziemniaki ugotuj w skórkach. Odłóż na bok i pozwól im lekko ostygnąć. Następnie obieramy je i kroimy w krążki. Cebulę pokroić w plasterki. Wkładamy go na patelnię. Dodać cukier, ocet i sól. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zmniejszyć ilość płynu. Następnie wymieszaj mieszaninę z ziemniakami. Dodać ogórek kiszony pokrojony w krążki. Dodajemy także wysokiej jakości olej rzepakowy lub słonecznikowy oraz łyżkę grubej musztardy. Dopraw solą i dodaj drobno posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszaj i odstaw do następnego dnia.
Comments are closed.