Sernik kajmakowy z migdałami – aksamitny, delikatny, cudownie słodki – idealny na świąteczny stół

Jestem wielką fanką serników, a kajmakowy to jeden z najsmaczniejszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Aksamitny, delikatny i dzięki domieszce kajmaku cudownie słodki. Sernik idealny na Świąteczny Stół

Co ważne, nie licząc pieczenia jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Przepis zaczerpnięty z bloga White Plate.

Składniki:

  • duża paczka herbatników
  • puszka solonych orzeszków ziemnych
  • puszka masy kajmakowej
  • 3/4 kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 80 dag mielonego sera
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Ciastka i orzeszki zemleć malakserem

Rozpuścić 50 g masła i połączyć z ciastkami i orzeszkami (powinna powstać konsystencja wilgotnego piasku)

Gotową masą wyłożyć tortownicę, uklepać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut

50 g masła utrzeć z cukrem waniliowym i 3/4 puszki kajmaku. Dodać jajka, ser i mąkę.

Całośc zmiksować na głądką masę i przełożyć na podpieczony spód z herbatników. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą

Sernik piec ok. 50 minut. Po pół godzinie, jeśli wierzch za bardzo się zrumienił, przykryć folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz)

Po wyłączeniu piekarnika ostudzić w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach

 

POLEWA:

  1. Pozostałą część kajmaku przełożyć do rondla, dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż masa stanie się płynna
  2. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, wymieszać
  3. Wierzch sernika polać polewą i posypać płatkami migdałowymi uprażonym na suchej patelni

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepisu na ten sernik swoim znajomym 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!