Jest szybki i prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania będziesz potrzebować wyłącznie łatwo dostępnych, niedrogich składników. Twoi znajomi na pewno poproszą o dokładkę!
Twaróg włożyć do miski, dodać jaja, cukier zwykły i cukier waniliowy. Zmielić wszystko na puszystą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.
Ta tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Rodzynki moczyć we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzić i przełożyć do masy serowej. Dodać również skórkę z cytryny. Wszystko dobrze połączyć.
Naczynie do pieczenia przykryć pergaminem i nałożyć przygotowaną masę. Rozprowadzić równomiernie po całej blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190’C przez ok. 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, jednak nie otwierać drzwiczek jeszcze przez kolejne 10 minut.
Przygotować polewę. W rondelku roztopić masło i cukier. Wszystko do mieszać, aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Dodać śmietanę i zagotować. Następnie wsypać kakao i gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą czekoladową równomierne ze wszystkich stron. Udekorować wybraną kolorową posypką i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Comments are closed.