Sernik lwowski – Każdy kawałek rozpływa się w ustach. Tak dobrego jeszcze nigdy nie jadłam

Dziś pokażemy Ci przepis na przepyszny sernik lwowski, który z pewnością pokocha Twoja rodzina.

Jest szybki i prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania będziesz potrzebować wyłącznie łatwo dostępnych, niedrogich składników. Twoi znajomi na pewno poproszą o dokładkę!

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów twarogu z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • 150 gramów cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cytryna,
  • 100 gramów rodzynek,

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • wybrane posypki do dekoracji.

Przygotowanie:

Twaróg włożyć do miski, dodać jaja, cukier zwykły i cukier waniliowy. Zmielić wszystko na puszystą masę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.

Ta tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Rodzynki moczyć we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzić i przełożyć do masy serowej. Dodać również skórkę z cytryny. Wszystko dobrze połączyć.

Naczynie do pieczenia przykryć pergaminem i nałożyć przygotowaną masę. Rozprowadzić równomiernie po całej blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190’C przez ok. 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, jednak nie otwierać drzwiczek jeszcze przez kolejne 10 minut.

Następnie wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę. W rondelku roztopić masło i cukier. Wszystko do mieszać, aż do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Dodać śmietanę i zagotować. Następnie wsypać kakao i gotować jeszcze przez 3-4 minuty.

Masy nie należy doprowadzać do wrzenia.

Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą czekoladową równomierne ze wszystkich stron. Udekorować wybraną kolorową posypką i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.

Następnie sernik lwowski jest gotowy do podania! Będzie idealnie pasował do poobiedniej kawy! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!