Gdy wujek poczęstował mnie tymi pysznymi śledzikami, poprosiłam o przepis, teraz mój mąż się zajada

Przedstawiam śledzie w klasycznej wersji, które szczerze polecam. Śledzie po cygańsku mają kilka wersji i ciężko było mi znaleźć rzetelne informacje dotyczące tego która wersja jest tą jedyną i prawdziwą. 🙂

Fakt jest taki, że są naprawdę smaczne. Odpowiednio słone, odpowiednio pikantne. Kojarzą mi się głównie ze Świętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole.

Składniki

  • 500g filetów śledziowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula czerwona
  • 6 łyżek keczupu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz

fot: https://www.przyslijprzepis.pl/

Przygotowanie:

1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty.
2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze śledziami.
3. Intensywnie mieszamy ze sobą keczup, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostra i pieprz. Wlewamy do śledzi, ogórków i cebuli.
4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!