Kolejną zaletą spożywania śliwek regularnie jest piękna figura. To właśnie śliwki mogą zadbać o to, że wałeczki nie pojawią się w niepożądanych miejscach. Śliwki pomogą także w walce z nadwagą. Nie trzeba jeść ich całymi garściami, by zdziałały cuda.
Dziennie wystarczy już 5 sztuk, by dostarczyć organizmowi całego zapasu błonnika oraz innych minerałów i składników odżywczych, jakie można znaleźć w suszonych śliwkach. Co ważne, śliwki wpływają na większe wydzielanie soku trawiennego, a także lepszy przepływ żółci. Dzięki pobudzaniu tych drobnych procesów, spożywanie śliwki znacznie przyczynia się do poprawy funkcjonowania całego układu pokarmowego.
Suszonych śliwek nie trzeba jeść jako samodzielną przekąskę. Można także włączyć je jako dodatek na przykład do ciast, ale nie tylko. Śliwki można dodać do mięsa, sałatek, a także innych dań na ciepło. Świetnie sprawdzą się także z warzywami. Warto z nimi nieco poeksperymentować.
Comments are closed.