Dzięki tej marynacie kurczak zawsze wychodzi soczysty i nie jest suchy. Ta marynata to magia w kuchni i na grillu.

Marynata śliwkowa jest idealna do delikatnego kurczaka, nie pozwala mu wyschnąć podczas pieczenia na grillu i doskonale podkreśla jego smak.

Powiem Ci jak zrobić ten aromatyczny sos śliwkowy, którego możesz używać nie tylko do marynaty, ale także do serwowania z ulubionymi daniami mięsnymi. Możesz go również zawekować na zimę w słoiki i cieszyć się smakiem lata w pochmurne i zimne dni.

Marynata śliwkowa

Składniki:

  • Śliwki 2 kg
  • Czosnek 2-3 główki
  • Małe papryczki chilli 2-3 sztuki
  • Sól 1 łyżka
  • Curry 20 g
  • Cukier 8 łyżek
  • Mielona papryka 2-3 łyżeczki
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Filet z kurczaka 1 kg
  • Cebula 1 kg
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie:

Umyj śliwki i usuń pestki. Obierz 2–3 główki czosnku, usuń nasiona z papryczki chili i odetnij łodygi.

Przygotowane składniki zmiel. Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, curry, pieprzem i cynamonem.

Umieść sos w rondlu i włącz ogień, zagotuj mieszaninę śliwek, zmniejsz ogień i gotuj sos przez kolejne 30 minut. Następnie przenieś do wysterylizowanych słoików,  zakręć i włóż w chłodne miejsce.

marynata śliwkowa

Umyj filet z kurczaka, pokrój na większe kawałki. Obierz i posiekaj krążki cebuli.

Marynuj mięso w 200 g sosu śliwkowego i oliwie z oliwek wymieszanej z krążkami cebuli. Opcjonalnie dodaj trochę pieprzu i soli. Odstaw mięso 2 godziny.

Zamarynowane mięso nadziej na patyki do szaszłyków i smaż na grillu do miękkości. Szaszłyki możesz podawać również z tym samym sosem śliwkowym, to połączenie jest wyśmienite!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!