Powiem Ci jak zrobić ten aromatyczny sos śliwkowy, którego możesz używać nie tylko do marynaty, ale także do serwowania z ulubionymi daniami mięsnymi. Możesz go również zawekować na zimę w słoiki i cieszyć się smakiem lata w pochmurne i zimne dni.
Umyj śliwki i usuń pestki. Obierz 2–3 główki czosnku, usuń nasiona z papryczki chili i odetnij łodygi.
Przygotowane składniki zmiel. Wymieszaj powstałą masę z cukrem, solą, curry, pieprzem i cynamonem.
Umieść sos w rondlu i włącz ogień, zagotuj mieszaninę śliwek, zmniejsz ogień i gotuj sos przez kolejne 30 minut. Następnie przenieś do wysterylizowanych słoików, zakręć i włóż w chłodne miejsce.
Umyj filet z kurczaka, pokrój na większe kawałki. Obierz i posiekaj krążki cebuli.
Marynuj mięso w 200 g sosu śliwkowego i oliwie z oliwek wymieszanej z krążkami cebuli. Opcjonalnie dodaj trochę pieprzu i soli. Odstaw mięso 2 godziny.
Comments are closed.