Przygotowują tą słodką paprykę na zimę każdego roku. Aromat nie do opisania

Aivar to potrawa kuchni bałkańskiej. Zarówno Serbowie, jak i Chorwaci i Macedończycy uważają go za swój doskonały przysmak. Jest to produkt uniwersalny: jego struktura pozwala na stosowanie go jako sosu, jako dodatek do potraw oraz nawet do smarowania kanapek.

Na aivar nie ma jednego przepisu, ponieważ w każdej bałkańskiej rodzinie gotuje go na swój sposób i z różną ostrością. Gęstość może się również zmieniać: od wodnistego puree do gęstej pasty. Konieczna jest jednak obecność w przepisie słodkiej papryki, mięsistej i pachnącej.

SKŁADNIKI

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 100 ml octu jabłkowego lub 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj papryki , połóż je na blasze do pieczenia, piecz do ich zrumienienia w temperaturze 200 stopni. Dobrze jest piec ją na funkcji grill: będzie jeszcze smaczniej!

2. Umieść pieczoną paprykę w plastikowej torbie, zawiń krawędź. Duś ją przez kilka minut, dzięki temu  łatwo zdjąć z niej skórę. Nasiona również usuń.

3. Cebulę pokrój w półpierścienie i podsmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.

4. Pieczoną cebulę, czosnek, paprykę chili i pieczoną paprykę zmiel przez maszynkę do mięsa. Wlej mieszankę do głębokiego garnka, dodaj olej, sól, cukier i gotuj sos na średnim ogniu przez około 10 min.

5. Następnie spróbuj sosu, jeśli to konieczne dodaj sól, dodaj ocet lub sok z cytryny. Ponownie zagotuj, a następnie wlej do wysterylizowanych słoików, zakręcone odstaw aż do całkowitego ochłodzenia.

Gdy już spróbujesz gotowego aivara, natychmiast zrozumiesz, że wysiłek i spędzony czas na jego przygotowanie są tego warte!

Pamiętaj, aby podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi, nie pozbawiaj ich możliwości wypróbowania tego pysznego dania!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!