Aivar to potrawa kuchni bałkańskiej. Zarówno Serbowie, jak i Chorwaci i Macedończycy uważają go za swój doskonały przysmak. Jest to produkt uniwersalny: jego struktura pozwala na stosowanie go jako sosu, jako dodatek do potraw oraz nawet do smarowania kanapek.
Na aivar nie ma jednego przepisu, ponieważ w każdej bałkańskiej rodzinie gotuje go na swój sposób i z różną ostrością. Gęstość może się również zmieniać: od wodnistego puree do gęstej pasty. Konieczna jest jednak obecność w przepisie słodkiej papryki, mięsistej i pachnącej.
SKŁADNIKI
- 3 kg czerwonej papryki
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 250 ml oleju roślinnego
- 100 ml octu jabłkowego lub 1/2 soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj papryki , połóż je na blasze do pieczenia, piecz do ich zrumienienia w temperaturze 200 stopni. Dobrze jest piec ją na funkcji grill: będzie jeszcze smaczniej!
2. Umieść pieczoną paprykę w plastikowej torbie, zawiń krawędź. Duś ją przez kilka minut, dzięki temu łatwo zdjąć z niej skórę. Nasiona również usuń.
3. Cebulę pokrój w półpierścienie i podsmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.
4. Pieczoną cebulę, czosnek, paprykę chili i pieczoną paprykę zmiel przez maszynkę do mięsa. Wlej mieszankę do głębokiego garnka, dodaj olej, sól, cukier i gotuj sos na średnim ogniu przez około 10 min.
5. Następnie spróbuj sosu, jeśli to konieczne dodaj sól, dodaj ocet lub sok z cytryny. Ponownie zagotuj, a następnie wlej do wysterylizowanych słoików, zakręcone odstaw aż do całkowitego ochłodzenia.
Gdy już spróbujesz gotowego aivara, natychmiast zrozumiesz, że wysiłek i spędzony czas na jego przygotowanie są tego warte!
Pamiętaj, aby podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi, nie pozbawiaj ich możliwości wypróbowania tego pysznego dania!
Comments are closed.