Jak samodzielnie ugotować kiełbasę? Oto przepis na bardzo smaczną i pikantną kiełbasę, którą każdy może przyrządzić w domu. Połączenie miodu i ostrej papryki zapewnia jej wyjątkowy smak. Mięso jest równocześnie soczyste i delikatne, a przy tym wyraźnie czuć w nim pikantną nutę.
Aż trudno uwierzyć, że tak dobra wędlinę można zrobić w zaciszu domowej kuchni. Poniżej przedstawiamy wyjątkowy przepis. Będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny
- 2 kg udek z kurczaka
- 350 ml bulionu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki papryki
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego kopru
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
- 75 g soli
- 1 ziarenko czarnego pieprzu
- osłonki na kiełbasę (najlepiej naturalne, ale mogą być również z tworzywa sztucznego np. poliamidu)
Jak przyrządzić smaczną domową kiełbasę?
Mięso kurczaka oddzielamy od kości i skóry. Na kościach gotujemy bulion, który doprawiamy ziarenkiem pieprzu i solą. Gotowy wywar odcedzamy i chłodzimy w lodówce.
Połowę mięsa wołowego, tłuste fragmenty mięsa drobiowego i jego skórę mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałe mięso kroimy w kostkę. Mięso mielone łączymy z krojonym, przyprawiamy miodem. W osobnym naczyniu mieszamy przyprawy i dodajemy je do mięsa.
Całość mieszamy, równocześnie dodając bulion. Farsz mięsny jest gotowy – teraz możemy napełnić nim osłonki na kiełbasę. Najlepiej uformować z nich niewielkie kiełbaski. Warto też zadbać o to, aby w osłonkach nie gromadziło się powietrze.
Jeśli do tego dojdzie, pęcherz z powietrzem należy przebić cienką igłą. Teraz kiełbasę wieszamy w pozycji pionowej na ok. 1-2 godziny, a następnie gotujemy w temperaturze 80-85 stopni. Czas gotowania to także 1,5-2 godzin.
Comments are closed.