Pikle są pyszne, ale trudno znaleźć dobry przepis.
Dlatego proponuje Ci dziś taki, który nie jest problematyczny, a ogórki wychodzą chrupiące, delikatne i kwaśno-słone.Tylko naturalne składniki są używane do ich przygotowania, bez dodatku octu…
© DepositPhotos
1. Na dnie 3-litrowego słoika umieścić zioła, przyprawy, pieprz, pokrojoną papryczkę i obrane ząbki czosnku.
2. Następnie napełnij słoik do góry ogórkami tak ciasno, jak to możliwe. Wybierz najlepiej ogórki mniej więcej tej samej średniej wielkości.
3. Przygotuj marynatę: 2 litry przegotowanej wody i 4 łyżki soli.
4. Zalej nią słoik i zakręć pokrywkę i pozostaw na dwa dni.
5. Podczas procesu fermentacji pojawi się piana, która będziesz musiała usunąć. Po dwóch dniach dodaj 2 łyżki proszku musztardowego do ogórków. Zamknij ponownie słoik, potrząśnij, aby musztarda dobrze wymieszała się z zalewą i poczekaj kolejne 6 godzin.
6. Po tym czasie wlej zalewę na patelnię, gotuj przez 5 minut. I znowu zalej nią ogórki.
Ten przepis na pyszne pikle został już dawno przetestowany przez moją babcię. Słoik z ogórkami może wytrzymać całą zimę, w chłodnym miejscu i zachowa cały swój pyszny smak.
Comments are closed.