Kalafiora umyj i pokrój na małe różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką octu. Dodaj kalafiora i gotuj do miękkości przez 10-15 minut. Odcedź kalafiora i pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Dodaj 1 jajko i 1/2 szklanki mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Zanurz kawałki kalafiora w cieście, równomiernie obtaczając, aby nadmiar ciasta spłynął. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w garnku lub frytkownicy. Smaż kalafiora partiami, aż będą złocistobrązowe, około 3-4 minuty na partię. Odsącz kalafiora na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Comments are closed.