Od teraz tylko takie robię lody śmietankowe jak w latach 80’tych. Bez chemii i ulepszaczy.

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy do niego cukier i wanilię. Masę odstawiamy na bok i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Do naszej schłodzonej masy dodajemy tylko ubite żółtka. Garnek ponownie umieszczamy na ogniu i zagotowujemy. Trzeba pamiętać, aby nieustannie mieszać składniki, a następnie poczekać, aż zgęstnieją i konsystencją będą podobne do skondensowanego mleka.

W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę. Obie masy mieszamy ze sobą, a następnie umieszczamy w zamrażalniku. Raz na godzinę należy wszystko wyjąć i wymieszać, w ten sposób nie powstaną grudki, a masa będzie puszysta.

Lody na śmietanie

Składniki

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany (12% tłuszczu)
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 g wanilii

Przygotowanie

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!