Pierwszym krokiem będzie wymieszanie cukru pudru i żółtek. Do tej mieszanki dodajemy ostrożnie 200 ml śmietany 12%, po czym mieszamy składniki. Do takiej masy jajecznej dodajemy wanilię. Całą tą masę przelewamy do rondla z grubym dnem i umieszczamy go na wolnym ogniu.
Powoli mieszamy masę. Trzeba to doprowadzić do wrzenia, ale nie zagotowywać! Kolejnym krokiem będzie odcedzenie mieszaniny przez sito. Masę wkładamy do zamrażalnika, ale nie możemy dopuścić, aby zamroziła się całkowicie.
W tym samym czasie ubijamy 500 ml śmietany 36%. Wyjmujemy masę z zamrażalnika i do tego dodajemy ubitą śmietanę. Musimy wszystko dobrze wymieszać i z powrotem włożyć wszystko do zamrażarki. Tak jak w poprzednim przepisie, raz na godzinę wyjmujemy lody i mieszamy.
Comments are closed.