Tylko tak przygotowana soczewica smakuje najlepiej. Diabetycy dziękują mi za ten przepis.
Soczewica jest małym, płaskim nasionkiem rośliny strączkowej. W Rosji pojawiła się w XIV wieku i szybko stała się popularna wśród chłopów i zwykłych robotników.
Nazywano ją nawet „królową-soczewicą” i robiono z niej różnego rodzaju gulasze, owsianki, farsze do ciast. Ale z jakiegoś powodu zapomniano o tym niezwykle cennym produkcie. Nadszedł czas, aby przywrócić soczewicę na nasze stoły.
Dzisiaj opowiem Wam o dobroczynnych właściwościach soczewicy, a także jak ją przygotować, aby danie było nie tylko pożywne, ale także smaczne.
Właściwości soczewicy
Dietetycy uważają, że dania z soczewicy muszą znajdować się w każdej kuchni, więc warto bardziej szczegółowo zastanowić się nad jej dobroczynnymi właściwościami.
Soczewica jest bogata w błonnik i białko, dlatego wegetarianie często zastępują nią mięso, a jedzący mięso używają jej jako przystawki lub dania głównego.
Jest bardzo łatwo wchłaniana przez organizm z powodu braku składników tłuszczowych towarzyszących białku mięsa, co jest ważne dla osób z problemami trawiennymi.
Soczewica zawiera wiele aminokwasów, minerałów i witamin, które pomagają usunąć toksyczne i szkodliwe substancje z organizmu.
Ponadto praktycznie nie gromadzi radionuklidów i azotanów, więc można go bezpiecznie nazwać produktem przyjaznym dla środowiska.
Soczewica posiada dużą zawartości kwasu foliowego oraz witaminę B9, która pomaga przekształcać szkodliwe aminokwasy w użyteczne, wspomaga zdrowie układu nerwowego, przyspiesza metabolizm i jest niezbędna do syntezy czerwonych krwinek.
Soczewica zawiera błonnik, który pomaga zapobiegać problemom trawiennym, zaparciom, zespołowi jelita drażliwego.
Jedząc soczewicę uzupełniamy zapasy żelaza w organizmie, dlatego produkt jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przeciwieństwie do innych produktów bogatych w żelazo – czerwone mięso – soczewica nie zawiera prawie żadnego tłuszczu.
Jak przygotować soczewicę
W przeciwieństwie do innych zdrowych potraw soczewica jest również smaczna. Te ważne wskazówki nie pozwolą jej się rozgotować ani pozostać zbyt twardą.
Soczewica najpierw musi pozbyć się zanieczyszczeń, dlatego należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. A potem należy ją moczyć w wodzie i następnie ugotować.
Wszystko zależy od koloru. Zieloną moczymy przez 1-2 godziny, brązową przez 40-60 minut, a czerwonej i żółtej nie można w ogóle moczyć.
W czasie gotowania cieczy powinno być dwa razy więcej niż fasoli. Oznacza to, że na 1 filiżankę soczewicy trzeba wziąć 2 szklanki zimnej wody.
Najpierw zagotuj fasolę na średnim ogniu, a po zagotowaniu wody – zmniejsz na mniejszy ogień. Przykrycie patelni pokrywką nie jest konieczne. Pianę usuń.
Soczewicę posól pod koniec gotowania. Jeśli dodasz sól na początku, musisz ją gotować dłużej.
Zieloną soczewice musisz gotować przez 40 minut, brązową przez 30 minut, a czerwoną przez 10–15 minut.
Smak soczewicy możesz urozmaicić Twoimi ulubionymi przyprawami, ziołami lub warzywami.
Jeśli jeszcze nie skosztowałeś soczewicy, koniecznie to zmień! Twoje menu zostanie urozmaicone różnorodnymi, smacznymi i bardzo zdrowymi daniami!
Soczewica nie zawiera prawie żadnego tłuszczu, ale zawiera białka i węglowodany, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Zyskuje ona popularność wśród ludzi prowadzących zdrowy tryb życia i weszła na naszą listę 10 najbardziej niedocenianych produktów spożywczych.
Comments are closed.