Soczysta rolowana pieczeń – z tego przepisu wychodzi pachnąca, apetyczna i z chrupiącą skórką

Pieczeń z naszego przepisu jest pachnąca, apetyczna i z chrupiącą skórką! Robię ją często na Świąteczny stół i nigdy się nie zawiodłam, za każdym razem zachwyca ona swoim smakiem moich gości!

Składniki

  • 1-1,5 kg łopatki
  • oliwa z oliwek wg uznania
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki szałwii
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie

1. Umyj mięso. Wykonaj jedno głębokie nacięcie kilka centymetrów od krawędzi.

2. Powinnaś otrzymać jeden duży plaster mięsa.

3. Następnie wykonaj ukośne cięcia, ma to na celu zapewnienie lepszego marynowania mięsa.

4. Polej mięso oliwą z oliwek. Pamiętaj, żeby je posolić.

5. Posyp mięso pieprzem, koperkiem, posiekanym rozmarynem i szałwią. Zmiażdż czosnek, nasmaruj nim mięso oraz posyp równomiernie skórką z pomarańczy.

6. Teraz delikatnie zwiń mięso w grubą rolkę.

7. Posyp solą i pozostałymi przyprawami.

8. Zwiąż je sznurkiem i włóż do lodówki. Pozostaw je na 3-4 godziny a najlepiej na noc.

9. Ustaw temperaturę piekarnika na 230 °C. Posmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek. Mięso również delikatnie posmaruj olejem.

Piecz w piekarniku przez 20 minut. Następnie obniż temperaturę w piekarniku do 120 ° C i piecz przez kolejne 60 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!