Pieczeń z naszego przepisu jest pachnąca, apetyczna i z chrupiącą skórką! Robię ją często na Świąteczny stół i nigdy się nie zawiodłam, za każdym razem zachwyca ona swoim smakiem moich gości!
Przygotowanie
1. Umyj mięso. Wykonaj jedno głębokie nacięcie kilka centymetrów od krawędzi.
2. Powinnaś otrzymać jeden duży plaster mięsa.
3. Następnie wykonaj ukośne cięcia, ma to na celu zapewnienie lepszego marynowania mięsa.
4. Polej mięso oliwą z oliwek. Pamiętaj, żeby je posolić.
5. Posyp mięso pieprzem, koperkiem, posiekanym rozmarynem i szałwią. Zmiażdż czosnek, nasmaruj nim mięso oraz posyp równomiernie skórką z pomarańczy.
6. Teraz delikatnie zwiń mięso w grubą rolkę.
7. Posyp solą i pozostałymi przyprawami.
8. Zwiąż je sznurkiem i włóż do lodówki. Pozostaw je na 3-4 godziny a najlepiej na noc.
9. Ustaw temperaturę piekarnika na 230 °C. Posmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek. Mięso również delikatnie posmaruj olejem.
Comments are closed.