Koperek to roślina, która nada pysznego smaku i aromatu każdej potrawie: pachnie wspaniale, ma interesującą nutę smakową i jest dobry dla zdrowia! Bez niego nie wyobrażam sobie letnich potraw , zwłaszcza mięsa lub ryba a nawet młodych ziemniaczków. Nawet jeśli przepis nie zawiera kopru, można go wykorzystać do dekoracji naczyń.
Aby cieszyć się smakiem koperku nie tylko latem ale też i zimą polecam przygotować ten pyszny sos koperkowy, którego przepis chce Ci dziś zdradzić. Zajmie Ci to tylko 10 minut a efekt Cię zaskoczy!
1. Posiekaj koperek i posól.
2. Zetrzyj skórkę cytryny na drobnej tarce i dodaj do koperku. Teraz musisz wycisnąć sok z cytryny – dodaj go do przyszłego sosu.
3. Przeciśnij czosnek przez prasę. Dodaj do masy koperkowej.
4. Wlej olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj. Sos jest gotowy! Możesz przechowywać go w lodówce.
Comments are closed.