Ten pachnący sos koperkowy na wiosnę będzie niezastąpiony! Przygotowuje się w 5 minut.

Koperek to roślina, która nada pysznego smaku i aromatu każdej potrawie: pachnie wspaniale, ma interesującą nutę smakową i jest dobry dla zdrowia! Bez niego nie wyobrażam sobie letnich potraw , zwłaszcza mięsa lub ryba a nawet młodych ziemniaczków. Nawet jeśli przepis nie zawiera kopru, można go wykorzystać do dekoracji naczyń.

Aby cieszyć się smakiem koperku nie tylko latem ale też i zimą polecam przygotować ten pyszny sos koperkowy, którego przepis chce Ci dziś zdradzić. Zajmie Ci to tylko 10 minut a efekt Cię zaskoczy!

Składniki

  • 2 pęczki koperki
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • sól

Przygotowanie

1. Posiekaj koperek i posól.

2. Zetrzyj skórkę cytryny na drobnej tarce i dodaj do koperku. Teraz musisz wycisnąć sok z cytryny – dodaj go do przyszłego sosu.

3. Przeciśnij czosnek przez prasę. Dodaj do masy koperkowej.

4. Wlej olej roślinny i wszystko dokładnie wymieszaj. Sos jest gotowy! Możesz przechowywać go w lodówce.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!