Podzielę się z Wami przepisem, którego autorem jest kobieta, z ktorą pracowałam w szkole. Tak się złożyło, że jest również moją sąsiadką. Mieszka wraz z rodzicami. Sos bez mięsa jest przepyszny i prosty w przyrządzeniu.
Pierwsze skojarzenie, jakie miałam z tym sosem to stołówka. Każde drugie danie było tam okraszone tym samym sosem. Nie można było marudzić, bo był on po prostu bardzo smaczny. Niedawno moja mama dowiedziała się, jak go przyrządzić. Chciałabym podzielić się tym przepisem z Tobą!
Na początek roztop masło na drobnym ogniu. Gdyby sos zaczął się przypalać, możesz dosypać warzywa. Na patelnię dodaj mąkę oraz roztopione masło. Podsmażaj. Gdy mąka osiągnie złoty kolor, dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj. Dolej wody.
Pamiętaj o tym, aby nie lać dużej ilości na raz, wystarczy mały strumień. Jednocześnie cały czas mieszaj składniki. Następnie dodaj pieprz i sól. Możesz zawrzeć również inne przyprawy. Wszystko zależy od Ciebie. Świetnie sprawdzi się tu czosnek, koperek oraz pietruszka.
Czasem warto dodać również paprykę i oregano. Dla równowagi w smaku dodaj cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, aby nie utworzyły się grudki. Pod koniec warto wlać śmietanę i cały czas mieszać. Gotowe! Sos idealnie nada się do przepysznych klopsików.
Znakomicie smakuje z owsianką czy z potłuczonymi ziemniaczkami, ale możesz go dodawać do wszystkiego. Osoby, które spędzały czas na szkolnej stołówce wciąż pamiętają ten smak. Przepis Ci się spodobał? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach.
Comments are closed.