Ten pyszny sos śliwowy zawsze króluje na stole mojej teściowej. W końcu zdradziła przepis

Dojrzałe śliwki, często kojarzą się z czekoladkami lub dżemem. Jednak śliwka, może również niespodziewanie stać się składnikiem pysznego słodko-kwaśnego sosu satsebeli. Brzmi dziwnie, ale gdy go spróbujesz pokochasz ten smak!

Ten prosty przepis na bardzo smaczny sos śliwkowy, łatwo zrobić samemu w domu. Nie musisz wydawać już pieniędzy na keczup, którego skład pozostawia czasami wiele do życzenia.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek
  • 1 główka czosnku
  • 10 g przypraw curry
  • 3 papryczki chili
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj śliwki i usuń wszystkie pestki. Najlepiej jest wybrać niezbyt dojrzałe śliwki. Gdy śliwki są twarde, mają kwaśny smak, który stanie się ważną nutą  naszego słodko-kwaśnego sosu.

2. Obierz czosnek, umyj papryczki i oczyść je z nasion. Nie zapomnij założyć rękawiczek. W żadnym wypadku nie dotykaj rąk do twarzy podczas zajmowania się ostrą papryką.

3. Śliwki, czosnek i papryczki zmiel w maszynce do mięsa.

4. Dodaj curry, sól i cukier do smaku, dobrze wymieszaj sos.

5. Gotuj sos na małym ogniu przez 30 minut.

6. Ostudź go i wlej do wysterylizowanych słoików.

7. Ten sos można zjeść prawie natychmiast po przygotowaniu. Idealnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami, szaszłykami lub pieczonym mięsem a nawet makaronem.

© Depositphotos

Podziel się prostym przepisem na sos satsebel z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!