Strogonow to dość popularne danie, które pojawiło się pod koniec XIX wieku. Jest to wołowina pokrojona na małe kawałki i duszona w sosie śmietanowym.
To danie jest podawane do stołu koniecznie gorące, ponieważ stygnąc, tracąc swój smak. Najlepszym dodatkiem do tego dania mięsnego będą np. smażone ziemniaki z warzywami.
1. Pokrój wołowinę na małe kawałki, obierz i posiekaj cebulę w pierścienie.
2. Opłucz grzyby i pokrój w cienkie plastry.
3. Na gorącej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż, aż ciecz odparuje.
4. Włóż mięso na rozgrzaną do czerwoności patelnię i usmaż, aż uzyskasz złoty kolor. Następnie dodać mąkę i szybko wymieszaj.
5. Do cebuli i grzybów dodaj wodę, kwaśną śmietanę, musztardę, sól i przyprawy.
6. Przenieś mięso do sosu i gotuj na małym ogniu. Smacznego!
Comments are closed.