Aromatyczny strudel makowy – przepis na smakołyk, który zadowoli podniebienia nawet bardzo wymagających.

Strudel makowy

Idealne ciasto z wilgotnym nadzieniem na różnego rodzaju spotkania do kawy. Dzięki temu przepisowi zrobisz wrażenie na swoich gościach i nikt nie będzie w stanie oprzeć się słodkiej pokusie.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki półgrubej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 100 ml mleka
  • 220 g mielonego maku
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy ciasto. W misce należy rozkruszyć drożdże, dodać mąkę oraz około łyżkę cukru. Wszystko zalać połową mleka, dokładnie wymieszać i odstawić. Aby drożdże wyrosły miskę należy przykryć ręcznikiem. Gdy mieszanka będzie wyrastać do drugiej miski dajemy przesianą mąkę, sól, olej oraz cukier i dokładnie mieszamy.

Do wymieszanych składników powoli dodawać drożdże. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić wszystko pod przykryciem na około 30 minut, aby ciasto się zakwasiło.

Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia makowego. W tym celu zmielony mak wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem na około 3 cm nad makiem i odstawiamy do przestygnięcia na około godzinę. Po upływie czasu pozbywamy się nadmiaru wody, a mak mieszamy mikserem.

Do garnka wlać mleko z cukrem, wsypać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz zmielony mak. Gotować przez kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Przygotowany wcześniej zakwas wykładamy na posypany mąką blat i rozdzielamy na 4 części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm.

Na cieście równomiernie rozkładamy przygotowane nadzienie makowe. Rolujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę strudla nacieramy niewielką ilością oleju.

Piec w piekarniku w temperaturze 200°C do zarumienienia się ciasta przez około 40 minut. Strudel gotowy. Można udekorować go cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!