Surówka jak u chińczyka

Już od dawna szukałam takiego przepisu. Chcąc połączyć smaki słodki i kwaśny, zawsze mam w myślach surówki, które zjadamy jak jesteśmy w Świecie Chin. I teraz faktycznie możemy powiedzieć, że mamy coś bardzo podobnego. Niby można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwierzcie mi, że nie będzie takiej potrzeby. U nas znikła w oka mgnieniu.

Przepis znalazłam w przepisowni i od razu zapisałam w swoim zeszycie „do zrobienia”. I właśnie ten czas nadszedł.

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g marchewki
  • sól do smaku

zalewa:

  • 170 g cukru
  • 130 g oleju rzepakowego
  • 140 g octu


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

na Thermomix

  • do naczynia miksującego wkładać porcjami pokrojoną na mniejsze części czas 4* 8 s/poz 4
  • dodać marchew czas 3 s /obr 5
  • przekładamy do innego naczynia i solimy

zalewa

  • wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym – gotujemy czas 5 min/100 st/obr 2

tradycyjnie

  • kapustę i marchew siekamy – u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
  • przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
  • wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy – ok 5-10 min

następnie postępujemy już tak samo

  • zalewą zalewamy kapustę
  • dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
  • odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni – chociaż szczerze szybko znika 🙂

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!