Najlepszy przepis na soczystą i smaczną suszoną wieprzowinę, przyprawy idealnie dobrane.
Wszyscy miłośnicy mięsnych przekąsek muszą zapisać sobie ten przepis! Podpowiem Ci, jak zrobić suszoną wieprzowinę w domu. Mięso jest po prostu wspaniałe, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne!
Aby mięso wyglądało apetycznie i nie było suche, do suszenia najlepiej jest wybrać karkówkę.
SKŁADNIKI DO MIĘSA MARYNOWANEGO
- 2,5 kg wieprzowiny
- około 500 g soli
- 2 łyżeczki czarny pieprz
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 goździkowych
- 5 liści laurowych
SKŁADNIKI NA CZERWONĄ MIESZANKĘ PRZYPRAW
- 3 łyżki pasty z czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki papryki
- 1 łyżka czarnego pieprzu
SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MIESZANKĘ PRZYPRAW
- 4 łyżki Mieszanka Svan ( jeśli nie uda Ci się jej kupić możesz wykorzystać mieszankę takich przypraw jak zielony pieprz, czarny pieprz, kolendra, suszony czosnek, estragon, kminek, bazylia)
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE
1. Zmierz ilość wody potrzebnej do przygotowania marynaty . Aby to zrobić, zalej przygotowane mięso wodą, aby całkowicie je przykryło, a następnie wlej ją do osobnej patelni.
2. Na każdy litr wody potrzebujesz 4-5 kopiastych łyżek soli. Dodaj do wody pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Odcedź marynatę i pozostawi do ostygnięcia.
3. Umieść mięso w pojemniku i wlej schłodzoną marynatę. Przykryj i włóż do lodówki na 3 dni. Okresowo obracaj mięso.
4. Weź marynowane mięso (jest znacznie cięższe), wysusz je ręcznikiem papierowym i umieść pod prasą na kilka godzin, aby usunąć cały nadmiar płynu.
5. Przygotuj przyprawy do posypania mięsa. Możesz zmienić zestaw przypraw według swojego gustu.
6. Podziel mięso na 2 części, natrzyj je w przyprawami i zawiń w gazę. Umieść w zamykanym pojemniku i trzymaj w lodówce przez 7 dni.
7. Tydzień później weź mięso, posyp przyprawami które Ci zostały, zwiń w gazę do wyschnięcia. Powstałe w ten sposób kokony ciasno owiń sznurkiem, nadając im piękny kształt.
8. Umieść powstałe kokony w wentylowanym, chłodnym i suchym miejscu ( może być to też lodówka ) przez 3-4 tygodnie. Im dłużej, tym będzie smaczniejsza.
Po tygodniu weź mięso, pokrój je ostrym nożem w cienkie plasterki, nalej sobie kieliszek czerwonego wina i ciesz się pyszną ucztą! Tym przepisem zdecydowanie warto się podzielić!
Comments are closed.