Najlepszy przepis na soczystą i smaczną suszoną wieprzowinę, przyprawy idealnie dobrane.

Wszyscy miłośnicy mięsnych przekąsek muszą zapisać sobie ten przepis! Podpowiem Ci, jak zrobić suszoną wieprzowinę w domu. Mięso jest po prostu wspaniałe, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne!

Aby mięso wyglądało apetycznie i nie było suche, do suszenia najlepiej jest wybrać karkówkę.

SKŁADNIKI DO MIĘSA MARYNOWANEGO

  • 2,5 kg wieprzowiny
  • około 500 g soli
  • 2 łyżeczki czarny pieprz
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 goździkowych
  • 5 liści laurowych

SKŁADNIKI NA CZERWONĄ MIESZANKĘ PRZYPRAW

  • 3 łyżki pasty z czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka czarnego pieprzu

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MIESZANKĘ PRZYPRAW

  • 4 łyżki Mieszanka Svan ( jeśli nie uda Ci się jej kupić możesz wykorzystać mieszankę takich przypraw jak zielony pieprz, czarny pieprz, kolendra, suszony czosnek, estragon, kminek, bazylia)
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE

1. Zmierz ilość wody potrzebnej do przygotowania marynaty . Aby to zrobić, zalej przygotowane mięso wodą, aby całkowicie je przykryło, a następnie wlej ją do osobnej patelni.

2. Na każdy litr wody potrzebujesz 4-5 kopiastych łyżek soli. Dodaj do wody pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Odcedź marynatę i pozostawi do ostygnięcia.

3. Umieść mięso w pojemniku i wlej schłodzoną marynatę. Przykryj i włóż do lodówki na 3 dni. Okresowo obracaj mięso.

4. Weź marynowane mięso (jest znacznie cięższe), wysusz je ręcznikiem papierowym i umieść pod prasą na kilka godzin, aby usunąć cały nadmiar płynu.

5. Przygotuj przyprawy do posypania mięsa. Możesz zmienić zestaw przypraw według swojego gustu.

6. Podziel mięso na 2 części, natrzyj je w przyprawami i zawiń w gazę. Umieść w zamykanym pojemniku i trzymaj w lodówce przez 7 dni.

7. Tydzień później weź mięso, posyp przyprawami które Ci zostały, zwiń w gazę do wyschnięcia. Powstałe w ten sposób kokony ciasno owiń sznurkiem, nadając im piękny kształt.

8. Umieść powstałe kokony w wentylowanym, chłodnym i suchym miejscu ( może być to też lodówka ) przez 3-4 tygodnie. Im dłużej, tym będzie smaczniejsza.

Po tygodniu weź mięso, pokrój je ostrym nożem w cienkie plasterki, nalej sobie kieliszek czerwonego wina i ciesz się pyszną ucztą! Tym przepisem zdecydowanie warto się podzielić!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!